Zasada działania:
Instalacja Krämer+Grebe do wędlin surowych jest specjalnie przeznaczona do nadziewania wysokiej jakości wielkokalibrowych wędlin dojrzewanych zimnym dymem. Nadziewanie odbywa się niezwykle delikatnie na zasadzie tłoka, nie dochodzi więc do rozmazywania farszu. Efektem jest absolutnie klarowna i jednolita struktura, co przyczynia się do skrócenia czasu dojrzewania, a tym samym do obniżenia kosztów! Ponadto farsz wędlin surowych nadziewanych przy pomocy instalacji Krämer+Grebe jest bardziej zwarty.
W firmie Könecke w Bremie, do której również sprzedaliśmy taką instalację, odbywa się nadziewanie w konfekcjonowane osłonki o stałej długości w ilości około 2900 g farszu zamiast 2600 g, a zatem około 12% więcej farszu niż w przypadku stosowania konwencjonalnej nadziewarki! Oznacza to oszczędność kosztów osłonki oraz zmniejszenie zapotrzebowania na miejsce w dojrzewalni. Poza tym obniżenie wartości pH odbywa się szybciej, przez co skraca się czas dojrzewania. Z podanych powodów instalacje Krämer+Grebe są stosowane przez wszystkich wiodących producentów wędlin surowych, np. Stockmeyer, Wiltmann, Reinert w Niemczech lub Hertz oraz Pick na Węgrzech.
Specyfikacja
Cena ex works Europa Zachodnia, bez podatku VAT: EUR 297 300,00
Dla porównania: cena nowej instalacji CFS-Krämer+Grebe z dwoma stacjami wynosi około EUR 700.000,00!
Handtmann nadziewarka próżniowa, Typ : VF 80, pojemność leja: 80 litrów, z panelem sterowania, z systemem porcjonowania i zakręcania. Po kapitalnym remoncie.
Cena: € 30 500,- netto
Handtmann nadziewarka próżniowa, Typ : VF 100, pojemność leja: 80/160/240, z załadunkiem, z systemem porcjonowania i zakręcania. Po kapitalnym remoncie.
Cena: € 40 000, – netto
Handtmann nadziewarka próżniowa, Typ : VF 300, z panelem sterowania, z systemem porcjonowania i zakręcania, z załadunkiem. Po kapitalnym remoncie.
Cena: € 50 000,- netto
Nadziewarka próżniowa typ VF 200 firmy HANDTMANN – po kapitalnym remoncie
Nadziewarka próżniowa typ ROBBY 2 firmy VEMAG